Whatsapp
Reserveer online Whatsapp

De weg naar de Coiffure Award ’23…


download-9.jpeg

Parijs. Op een verlaten rue du boulevard eist ze alle aandacht op.
Solide in de schemer. Gedistingeerd in pak. Zelden oogde een sigaret zo sierlijk…


Wat ik ook creëer; inspiratie is mijn startpunt.
Vanaf het moment dat ik het iconische werk ‘Le smoking’ van Helmut Newton onder ogen krijg, weet ik waar ik naartoe wil met mijn inzending voor de Coiffure Award ’23. Newton schoot deze fotoreportage in 1968 voor Yves Saint Laurent. Ruim 50 jaar later is het nog steeds een krachtig feministisch statement. Mijn bijdrage moet net zo tijdloos worden als die van Newton, maar dan wél met mijn eigen herkenbare handtekening; dwars door alle haartrends heen.

Wat die handtekening precies is?
Aanraakbaar haar. Vrouwelijk en verleidelijk. Met een vleugje Rock & Roll.

Dus daar zit ik.
Met leeg moodboard, Newton’s foto en honderden bewaarde pins op Pinterest (<- de heilige inspiratiegraal voor haarstylisten!) Chaos. Stilte. Een bel. Yeah! Mattie en make-up artiest Angelique in da house. Samen akkeren we urenlang tientallen kapsels en haartrends door. Wikken. Wegen. Spijkers met koppen! Bovenaan het moodboard krabbel ik een gedachtegang. Een ingeving die niet verloren mag gaan:

“Ik wil terug naar de basis. Terug naar waar het allemaal begon. Naar mooie heldere beelden en een duidelijke visie. Naar éénheid met impact.”


Hoogste tijd om met het complete team de belangrijkste lijnen uit te zetten.
Samen zijn we het allersterkst! Voor de styling vooral veel satijn en velvet. De jaren ’60 en ’70. Nudes en zwart-wit. Volop vrouwelijke, eigentijdse vormen. Wat betreft fotografie is één voorbeeld genoeg. Spelen met licht -lightpainting- op een roze-champagnekleurige achtergrond. Wauw!

Moodboard klaar? Op modellenjacht!
Per foto één model; dus vier in totaal. Is de blik fenomenaal, maar de coupe wat minder? Geen punt. Het reglement staat maximaal twee pruiken toe. Bingo! Het eerste duo ligt vast. Kijk, daar is ons vaste model Luca. Zó extreem relaxed en gemakkelijk, dat haar kapsel altijd goed komt. Op zoek naar de laatste. Tijdens een feestje in de plaatselijke kroeg zie ik een meisje met een toffe boblijn staan. Durf ik op haar af te stappen? Het blijft spannend, maar alles voor de win. Kwartet!

Nu kleur bekennen. Ik wil hooguit twee tinten gebruiken: blond en bruin. Wel in spannende combinaties natuurlijk. Het vinden van de perfecte kleur stelt mijn geduld enorm op de proef. Testen. Proberen. Bijsturen. Nog eens testen. Opnieuw. Het pruikenhaar pakt anders uit. Weer testen. Slapeloze nachten. Tubes verf. Vallen. Opstaan. Twee weken lang. Dag in, dag uit. Hebbes!

D-Day. De fotoshoot. Het hele team staat om 9.30 uur paraat in Arnhem. De modellen nemen hun callsheet door. De moodboards passeren nog eenmaal de revue. Showtime! Het eerste beeld staat meteen als een huis. De rest volgt. Bikkelen. Opperste concentratie; iedereen zijn beste beentje voor. Om 19.00 uur ronden we af. Vakwerk. Wat een teamprestatie! Met een bak positieve energie rijd ik naar huis. Een heerlijke traditie wacht: bubbels en sushi.

De story so far.
17 maart hoor ik of ik genomineerd ben. Tot die tijd blijft het nagels bijten. Wat de uitslag ook is: ik ben ongelooflijk trots op het eindresultaat! Allerleukst: 17 maart ga ik mijn inzending met je delen. Laat je me weten wat je ervan vindt? Maar nu eerst meeduimen graag :-)